top of page

ΜΕΘΟΔΟΣ FELDENKRAIS KΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Κύκλος σεμιναρίων της μεθόδου Feldenkrais

με τη Μαριέλα Νέστορα

στο REFORM

Movement is life. Life is a process. Improve the quality of the process and you improve the quality of life itself.’’

Moshe Feldenkrais

5 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου

Σάββατο 1-3 μ.μ.

Ο κύκλος σεμιναρίων διεξάγεται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα σεμινάρια είναι αυτόνομα εστιάζουν σε ενα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά και μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο τον κύκλο ή το καθένα ανεξάρτητα.

Ο κύκλος σεμιναρίων σας δίνει την ευκαιρία να να βιώσετε τα οφέλη της μεθόδου μέσα από την τακτική συνάντησή σας με την μέθοδο σωματικής εκπαίδευσης Feldenkrais και σας προσφέρει

τα εργαλεία για να βελτιώσετε τον εαυτό σας και την κίνησή σας στην καθημερινότητά σας.

Βελτιώνοντας τη στάση και την κίνησή σας, η ευελιξία, η ενέργεια, η διάθεσή σας και η εικόνα του εαυτού σας βελτιώνονται επίσης.

Με την μέθοδο Feldenkrais ρυθμίζεται ο μυϊκός τόνος, αναδιοργανώνεται η στάση, η κίνηση αποκτά εύρος και άνεση, ενω οι πόνοι μειώνονται ή και εξαφανίζονται. Ο/Η μαθητής/τρια παρατηρώντας πως οργανώνει το σώμα του, μαθαίνει να βασίζεται λιγότερο στην μυϊκή προσπάθεια και περισσότερο στην σκελετική στήριξη, η ποιότητα της κίνησης καθώς και η στάση του σώματος βελτιώνεται.

Το κάθε σεμινάριο αποτελείται απο δύο ομαδικά μαθήματα της μεθόδου Feldenkrais, (Awareness through Movement) και απευθύνεται σε όλους, μιας και το να αισθανόμαστε πιο άνετα στο σώμα μας είναι μια κοινή ανάγκη και είναι συνολικά μια νέα συνειδητοποίηση του εαυτού μας. Ο Dr. Moshe Feldenkrais που δημιούργησε την μέθοδο σωματικής εκπαίδευσης που φέρει το όνομά του, σχεδίασε περίπου 1000 διαφορετικά μαθήματα. Το καθένα είναι αυτοτελές με διάρκεια περίπου μια ώρα, κι έτσι ακόμη κι αν έχετε ξανακάνει σεμινάριο με το ίδιο θέμα, τα μαθήματα θα είναι διαφορετικά.

Μέσα απο τα μαθήματα της μεθόδου Feldenkrais βελτιώνεται η κιναισθητική ευαισθησία και ικανότητα αντίληψης σας

και μαθαίνετε νέους έξυπνους τρόπους να χρησιμοποιείτε το σώμα σας.

Τα σεμινάρια θα διδάξει η Μαριέλα Νέστορα, Certified Feldenkrais practitioner, ιδρυτικό μέλος του Feldenkrais Center και χορογράφος.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, 1-3 μ.μ.

Άνετη μέση, ελεύθερα ισχία

Η μέθοδος Feldenkrais είναι μια διαδικασία μάθησης που προσφέρει τα εργαλεία για πιο άνετη, ελεύθερη κίνηση, αποφόρτιση στην καθιστή θέση και στην όρθια θέση.

Αν νιώθετε πόνους, έχετε ενοχλήσεις ή περιορισμένη κίνηση στη μέση και τα ισχία, αν κάθεστε αρκετές ώρες της μέρας ή αν απλά θελετε να βελτιώσετε την στάση, κίνηση, κιναισθητική ευαισθησία και ικανότητα αντίληψης σας, τότε θα ωφεληθείτε απο την προσέγγιση της μεθόδου Feldenkrais.

Παρατηρώντας με σεβασμό και καλοσύνη τον τρόπο με τον οποίο κινείστε, μαθαίνετε να διακρίνετε την ποιότητα των κινήσεών σας. Μαθαίνετε να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε την ευκολία, την άνεση και την απόλαυση. Αυτή η εμπειρία της σωματικής άνεσης, ακόμη και σε περιοχές που παλιά πονούσαν ή εκεί που δεν το έχετε συνηθίσει, θα αλλάξει τον τρόπο που κινείστε μέσα στη ζωή σας.

Ενα σεμινάριο που αποτελείται απο δύο ομαδικά μαθήματα της μεθόδου Feldenkrais, (Awareness through Movement) για όλους, μιας και το να αισθανόμαστε πιο άνετα στο σώμα μας είναι συνολικά μια νέα συνειδητοποίηση του εαυτού μας.

https://www.facebook.com/events/748625708941789/

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, 1-3 μ.μ.

Ελεύθερος αυχένας, Άνετοι ώμοι

Μέσω των ήπιων κινήσεων της Μεθόδου Feldenkrais θα οδηγηθούμε συνολικά στην οργάνωση και στάση σώματος που μας προσφέρει στήριξη και ασφάλεια αλλά και πιο ειδικά προς την αίσθηση του ελεύθερου αυχένα και των άνετων ώμων.

Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν αγχώνεσαι; Ποιες είναι οι μυικές συνήθειες σου; Πώς επηρεάζεται η στάση σου; Πώς περιορίζεται η κίνησή σου και κατ' επέκταση και η αναπνοή σου; Πως επηρεάζονται οι ώμοι και ο αυχένας σου από το τι κάνεις με τα μάτια, τα σαγόνια και τη λεκάνη σου; Σε αυτό το σεμινάριο Feldenkrais θα μελετήσουμε πώς συσχετίζεται ο αυχένας με τους ώμους και θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα μάτια- πώς η κίνηση των ματιών συνδέεται άμεσα με τη συνολική οργάνωση του σώματός μας. Πρόκειται για μια προσωπική εξερεύνηση με ήπιο τρόπο και δημιουργική περιέργεια που κάνουν την κίνησή μας πιο άνετη, πιο εύκολη, χωρίς πόνο. Ανανεώνοντας τις επιλογές μας μέσα από μικρές και εργονομικές ανακαλύψεις, βελτιώνουμε τις κινήσεις μας και κατ' επέκταση τις δυνατότητές μας. Το δίωρο σεμινάριο αποτελείται από δύο ομαδικά μαθήματα της μεθόδου Feldenkrais που ονομάζονται (Awareness through movement-Επίγνωση μέσω της κίνησης) -χρήσιμα και πολύτιμα για όλους τους ενήλικες ακόμη κι αν δεν έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία με τη μέθοδο Feldenkrais. Προσεγγίζουν το σώμα με στόχο την απόλαυση της συνειδητής κίνησης και της συμμετοχής όλου του εαυτού σε ό,τι κάνουμε.

https://www.facebook.com/events/935160030197094/

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, 1-3 μ.μ.

Αναπνοή και ευλύγιστος θώρακας

Το σεμινάριο θα εστιάσει στην αναπνοή και στο πως ένας ευλύγιστος θώρακας την διευκολύνει. Εισπνέω.Εκπνέω. Επαναλαμβάνω για όλη μου τη ζωή. Ακούγεται εύκολο, απλό ... σωστά; Όμως όταν έχουμε άγχος συχνά ‘κρατάμε’ -χωρίς να το καταλαβαίνουμε- μύες στον θώρακα, στον λαιμό, στο στήθος ή την πλάτη κι έτσι το άγχος ανεξέλεγκτα εμποδίζει την ικανότητά μας να αναπνέουμε καλά. Η ικανότητά μας να περιστρέφουμε το σώμα περιορίζεται επίσης και όλα αυτά επηρεάζουν βαθιά τον τρόπο σκέψης, κίνησης και συμπεριφοράς μας. Στο δίωρο σεμινάριο της μεθόδου Feldenkrais θα επικεντρωθούμε σε δύο ομαδικά μαθήματα της μεθόδου:

1. Ένα μάθημα αποκλειστικά για την αναπνοή που φέρνει την προσοχή μας στις συγκεκριμένες περιοχές αναπνοής και

2. Ένα μάθημα που επικεντρώνεται σε φαινομενικά άσχετα μέρη του σώματος που έπειτα συνδέονται μέσω της αναπνοής μας.

Μόνο όταν ξέρουμε τι κάνουμε, μπορούμε να κάνουμε μια αλλαγή. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που δεν ξέρουμε. «Η αναπνοή μας αντανακλά κάθε συναισθηματική ή σωματική προσπάθεια και κάθε διαταραχή» - Moshe Feldenkrais

Κόστος 60 ευρώ (+ΦΠΑ) ο κύκλος σεμιναρίων / 25 ευρώ (+ΦΠΑ) ανα σεμινάριο.

Κρατήσεις θέσεων στο FB inbox, info@feldenkraiscenter.org, isminisofou@gmail.com τηλ. 2108068254, 6948546464

ΜΑΡΙΕΛΑ ΝΕΣΤΟΡΑ

Certified Feldenkrais practitioner, ιδρυτικό μέλος του Feldenkrais Center και χορογράφος.

Απο παιδί το ενδιαφέρον μου ήταν μοιρασμένο ανάμεσα στην τέχνη (κυρίως τον χορό) και την επιστήμη (γνώσεις για το ανθρώπινο σώμα). Ακολούθησαν σπουδές στο Λονδίνο- Βιολογία B.Sc.Biology- Queen Mary and Westfield, M.Sc. Human Molecular Genetics – St.Mary’s Medical School, Imperial College και σύγχρονος χορός και χορογραφία στο London Contemporary Dance School. Ως χορογράφος δημιουργώ έργα με την ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. και εργάζομαι ως δασκάλα χορού, χορεύτρια και κινησιολόγος σε παραστάσεις θέατρου. Τελείωσα την πρώτη εκπαίδευση Feldenkrais στην Ελλαδα με την Ruty Bar και είμαι δασκάλα της Μεθόδου Feldenkrais (Feldenkrais Practitioner) απο το 2015. Η Μέθοδος Feldenkrais αποκαλύφθηκε σε εμένα σαν συνδετικός κρίκος- μια νέα σύνθεση των γνώσεων και της μέχρι τότε εμπειρίας μου. Μέσα απο τις σπουδές της μεθόδου Feldenkrais και την πρακτική της ως δασκάλα, διευρύνονται διαρκώς οι γνώσεις μου αλλά και η έρευνα του σώματος και της κίνησης ως προς την ίαση, την επίγνωση, την ανάπτυξη και τη δημιουργία.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο Feldenkrais

Η μέθοδος σωματικής εκπαίδευσης Feldenkrais

​Η μέθοδος σωματικής εκπαίδευσης Feldenkrais αναπτύχθηκε απο τον Dr. Moshe Feldenkrais (Μοσέ Φέλντενκράις, 1904-1984). Είναι μέθοδος διερεύνησης της κίνησης και της εκπαίδευσης του εαυτού μας στο να αξιοποιεί τις δυνατότητές του στο βέλτιστο. Μας προσφέρει πρόσβαση στην αντίληψη των κινητικών μας συνηθειών καθώς και τρόπους να τις αναθεωρήσουμε, διευρύνοντας το πεδίο των επιλογών μας. Ο μαθητής οδηγείται να εξερευνήσει τη στιγμή ανάμεσα στην πρόθεση και τη δράση προκειμένου να διερωτηθεί για το πως ενεργοποιεί και χρησιμοποιεί το σώμα του σε καθημερινές λειτουργικές κινήσεις. Ο μαθητής εξερευνώντας παραλλαγές αντί να επαναλαμβάνει μηχανικά, σταδιακά βελτίωνει την εκάστοτε κίνηση μειώνοντας την μυϊκή προσπάθεια καθώς μαθαίνει να παρατηρεί το σώμα του και πως το χρησιμοποιεί.​ Οι αυτοματοποιημένες και όχι πάντα λειτουργικές κινητικές συνήθειες σταδιακά αλλάζουν μέσα από τα μαθήματα και εμπλουτίζονται με νέες κινητικές ικανότητες. Η επίδραση των μαθημάτων είναι βαθιά και άμεση. Προσεγγίζοντας την μάθηση με νέο τρόπο, ο μαθητής αποκτά ζωντάνια, αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα στις καθημερινές του λειτουργίες και ασχολίες, με καλύτερη κατανόηση και συνειδητότητα.

Η μέθοδος Feldenkrais είναι μια διαδικασία μάθησης. Ο μαθητής παρατηρώντας πως οργανώνει το σώμα του, μαθαίνει να βασίζεται λιγότερο στην μυϊκή προσπάθεια και περισσότερο στην σκελετική στήριξη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ποιότητα της κίνησης καθώς και η στάση του σώματος βελτιώνεται. Ο Moshe Feldenkrais πίστευε ότι ο τρόπος που κινούμαστε αντικατοπτρίζει την συνολική εικόνα του εαυτού μας, τα συμπεριφορικά μας σχήματα, τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους και την στάση μας απέναντι στον κόσμο. Σύμφωνα με τη θεώρησή του, η εικόνα του εαυτού για τον κάθε άνθρωπο προκύπτει από έναν μοναδικό για τον καθένα συντονισμό ανάμεσα στη σκέψη, την κίνηση, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα. Καθώς μαθαίνουμε νέους τρόπους οργάνωσης της κίνησης, ταυτόχρονα αποκτούμε νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε ποιούς απευθύνεται Η μέθοδος Feldenkrais απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών (βρέφη-παιδιά-ενήλικες-υπερήλικες), ανεξάρτητα απο τις εμπειρίες τους και κινητικές τους δυνατότητες. Σε όλους όσους επιθυμούν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ψυχοσωματική τους υγεία. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μυοσκελετικών προβλημάτων, νευρολογικών παθήσεων, αποκατάστασης τραυματισμών, αναπτυξιακών – μαθησιακών δυσκολιών. Και ωφελεί όσους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, τα ισχία, τα γόνατα καθώς και όσους δυσκολεύονται να διαχειριστούν την καθιστική ζωή ή έχουν κινητικές δυσκολίες. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επανακτούν την κινητικότητα τους, ενω παράλληλα συνεχίζουν τη διαδικασία της μάθησης που ωφελεί το σώμα και το μυαλό. Επίσης μουσικοί, ηθοποιοί, αθλητές και χορευτές επεκτείνουν τις ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους. Τι προσφέρει η Μέθοδος Feldenkrais ​-Εργονομία, ευελιξία, ευλυγισία και ευεξία σώματος και μυαλού -Βελτίωση της συνολικής εικόνας του εαυτού - Ανθεκτικότητα - Βελτίωση της στάσης του σώματος και της αντίληψής του - Αντιμετώπιση χρόνιων πόνων - Ταχύτερη αποκατάσταση τραυματισμών - Βελτίωση επιδόσεων σε αθλητές, χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, ακροβάτες και άλλες δραστηριότητες υψηλών σωματικών απαιτήσεων - Αντιμετώπιση κινητικών-μαθησιακών δυσκολιών ​- Αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων (πχ. σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, παράλυση, Άλτσχαιμερ, Άνοια) και μυοσκελετικών προβλημάτων (πχ. κακώσεις, αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες) Η μέθοδος Feldenkrais εφαρμόζεται με δύο συμπληρωματικούς τρόπους: Ομαδικά μαθήματα: Awareness Through Movement® (ΑΤΜ) - Συνειδητότητας μέσω της κίνησης & Ατομικά μαθήματα: Functional Integration® (FI) - Λειτουργικής Ενσωμάτωσης


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page